Stai conectat:      Blogul lui Patraru  |  Site-ul foloseste cookies. Navigand, esti de acord cu folosirea.

autor: Răzvan Anghelescu

Cine tace consimte!

De ce iubim ţiganii

Postat in data de 23 Aug 2013 - 02:58 ; Ultima actualizare: 22 Aug 2013 - 22:00  - Font size: 

Inscrie email la newsletter:
        

Razvan Anghelescu_siteÎn afară că ne plac foarte mult puşcăriaşii, pe care îi şi votăm atunci când avem ocazia, am făcut de ani de zile o pasiune nebună şi pentru romi. Vedeţi ce se întâmplă zilele astea cu casa regală a lui Cioabă. Nu mai insist. Dar înainte să ajungă să le admire coliva, românii noştri mai întâi le-au dedicat telenovele, de unde le-au învăţat tradiţiile. Nu mai zic de muzică, pentru că ştiţi cât de mult o apreciem.

Dar să nu credeţi că ţiganii sunt admiraţi din cauza presei sau pentru că a intervenit nu ştiu ce ocultă mondială. Romii sunt respectaţi pentru că, pur şi simplu, au curaj să facă ce ar vrea să facă şi românii, dar, din păcate, se tem. Sau, mai rău, le e ruşine de vecinii de pe scară sau de rudele de la ţară. De partea cealaltă, ţiganii sunt ceva mai dezinvolţi şi aş da vina pe ADN şi oarecum pe faptul că intră foarte rar în contact cu şcoala românească. Exact, aia plină de profesori proşti şi de materii inutile.

Să luăm acum şi nişte exemple, ca să vedeţi de unde vine simpatia asta pentru etnia romă. Păi, n-ar vrea şi ai noştri case cu turnuleţe suflate cu aur? Ar vrea, dar v-am spus că trec printr-o fază de jenă. Sau, şi mai rău, n-au bani de turnuleţe, aşa că se mulţumesc să se uite, zilele astea, la televizor, mai ales că sunt şanse să vedem mortul regal la faţă şi chiar imagini din palat. Şi ăştia de la televiziuni sunt sigur că vor intra şi-n baie, aşa că staţi pe recepţie. Oricum, dacă nu vedem cu ochii noştri, ne descrie domnul Condurăţeanu veceul familiei Cioabă.

Să nu divagăm, însă, şi să mai luăm un exemplu. N-ar vrea şi românii să fie ceva mai liniştiţi, când vine vorba de furat, şi să ciordească şi ei din buzunare, prin autobuze? Ar vrea, dar iar le e ruşine şi nu se pricep, aşa că trebuie să se gândească la alte chestii, ceva mai complicate.

Ne plac şi nouă găinăriile, dar uite că parcă ne e peste mână să intrăm pe nişa asta. Nu mai spun de muncă, unde iar stăm prost. Normal că am vrea să câştigăm bani din ghicit şi din magie albă, dar, până una alta, trebuie să lucrăm în construcţii sau chiar să ne angajăm ca profesori.

Aşa că e normal să le admirăm stilul de viaţă şi să ne uităm ore întregi la ei, la televizor.